12 suplementów, które mogą wzmocnić tarczycę
Wtorek, 14.09.2021
Suplementacja w Hashimoto
Pamiętaj, że nie zaleca się przyjmowania żadnych witamin “na wszelki wypadek”. Suplementy diety powinny być odpowiedzią na potrzeby twojego organizmu.
Jeśli powodem niedoborów była źle zbilansowana dieta, wówczas sprawa jest prosta, wystarczy zmienić jadłospis na bogaty i pełnowartościowy i wprowadzić suplementację, która uzupełni braki.
Jeśli Twoim problemem są zaburzenia wchłaniania, trzeba ustalić źródło tego stanu. Na początku można spróbować ocenić sytuację po samych objawach, jeśli jednak leczenie po miesiącu nie będzie przynosiło zadowalających efektów, wówczas należy poprosić lekarza o skierowanie na wykonanie specjalistycznych badań, które ocenią stan układu pokarmowego. Nie bagatelizuj tego, bo przyczyną problemów może być choroba.
Jakie suplementy warto znać?
Jod
Jod jest jednym z najważniejszych mikroelementów, potrzebnych do prawidłowej pracy tarczycy i sekrecji tyroksyny oraz trójjodotyroniny, ponieważ stanowi on istotny element składowy wspomnianych hormonów.
Normy spożycia:
– dla osób dorosłych wynosi 150 µg / dobę
– dla kobiet ciężarnych 220 µg / dobę
– dla karmiących 290 µg / dobę
Źródła pokarmowe:
sól kuchenna jodowana, ryby morskie (szczególnie dorsz, halibut, mintaj, tuńczyk, sardynka, makrela), owoce morza, wodorosty morskie (nori, wakame), a także mleko krowie i jego przetwory
Badanie:
Dobowa zbiórka moczu.
Selen
To jeden ze składników mineralnych, który pełni ważna funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Selen bierze udział w konwersji tyroksyny do trijodotyroniny. Ponadto składnik ten pełni funkcję antyoksydacyjną i przeciwzapalną. Jest więc także niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Normy spożycia:
55 µg dla kobiet i mężczyzn
Źródła pokarmowe:
ryby, owoce morza, jaja, nabiał oraz orzechy brazylijskie
Badanie:
Badanie poziomu selenu- z krwi.
Nie należy przekraczać dziennej dawki, ponieważ nadmierne spożycie może być również szkodliwe
Najbardziej przyswajania forma suplementu- selenometionina.
Cynk
Cynk podobnie jak selen posiada właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Ponadto stężenie tego składnika mineralnego dodatnio koreluje z poziomem przeciwciał przeciwtarczycowych w surowicy krwi. Niedobór cynku może z kolei być związany z niedoborem hormonów produkowanych przez tarczycę: tyroksyny i trijodotyroniny.
Normy spożycia:
10,2 mg/dzień – kobiety;
12,7 mg/dzień – mężczyźni
Źródła pokarmowe:
ostrygi, mięso i jego przetwory, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych, jajka, pestki dyni, kasza gryczana, sery podpuszczkowe
Badanie:
Badanie z krwi lub włosa
Najlepiej wybierać formy cytrynianu, glukonianu cynku.
Kwasy omega 3
Kwasy omega-3 pełnią szczególną rolę w chorobach tarczycy. Charakteryzują się one właściwościami przeciwzapalnymi, pobudzają także przekształcanie hormonu tarczycy trójjodotyroniny (T3) w tyroksynę (T4). Kwasy omega-3 również hamują nadmierną odpowiedź ze strony układu immunologicznego.
Normy spożycia:
omega-3 (EPA+DHA) – 250 mg/dzień
Kobiety w ciąży i matki karmiące piersią dodatkowo powinny spożywać 100-200 mg DHA/dobę
Źródła pokarmowe:
oleje tłoczone na zimno, oliwa z oliwek, awokado, orzechy, pestki i nasiona, ale także tran, tłuste ryby morskie i alg
Żelazo
Długotrwały brak odpowiedniej jakości i ilości spożytego żelaza z dietą wpływa niekorzystnie na metabolizm tarczycy. Peroksydaza tarczycowa, która jest odpowiedzialna za produkcję hormonów gruczołu tarczowego, należy do enzymów hemowych, a zatem zawierających w swoim składzie żelazo.
Normy spożycia:
-mężczyźni 10 mg
-kobiety 18 mg w przedziale wieku od 19 do 50 lat ze względu na pokrycie strat będących wynikiem krwawienia menstruacyjnego
Źródła pokarmowe:
-Żelazo hemowe: mięso (zwłaszcza czerwone), podroby i jaja
-Żelazo niehemowe: zielone warzywa, produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, pestki dyni i sezamu
Badanie:
Badanie z krwi
W ocenie gospodarki żelazem należy uwzględnić dodatkowo stężenie transferyny i ferrytyny.
Suplementacja żelazem powinna być dopasowana indywidualnie do potrzeb danego pacjenta.
Witamina D3
Suplementacja witaminą D może pełnić ważną rolę w zapobieganiu chorobom autoimmunizacyjnym oraz wspomaganiu leczenia rozmaitych chorób autoimmunizacyjnych, a także poprawiać metabolizm glukozy i wpływać na funkcje mięśni oraz tkanki tłuszczowej.
Witamina D jest syntetyzowana w naszym organizmie dwiema drogami: przez skórę w wyniku ekspozycji na promieniowanie słoneczne, poprzez spożycie żywności będącej jej bogatym źródłem lub suplementację.
Normy spożycia:
Zalecana dawka dla osób dorosłych wynosi 800-2000 IU/d. ( dawka powinna być dobrana na podstawie badania z krwi)
Źródła pokarmowe:
ryby morskie (węgorz, dorsz, łosoś, śledź, makrela), grzyby Shiitake), jaja, mleko, oleje roślinne, wątroba
Badanie:
Badanie z krwi metabolitu 25 (OH)
Magnez
Układ nerwowy osób chorujących na tarczycę wymaga szczególnego wsparcia. Odgrywa również ważną rolę w usuwaniu toksyn z organizmu.
Badania wykazują, że długotrwałe stosowanie magnezu może pomóc w zahamowaniu niszczenia tarczycy u pacjentów z Hashimoto.
Warto rotować rodzajem magnezu i wybierać formy cytrynianu lub mleczanu. Również osoby na dietach eliminacyjnych, które pozbawiają się wielu źródeł magnezu, jak chociażby w strączkach czy zbożach.
Normy spożycia:
Zalecana dawka dla osób dorosłych wynosi minimalnie 50mg do 100mg jonów magnezu na tabletkę.
Źródła pokarmowe:
nasiona i orzechy (najlepiej namoczone), wysokozmineralizowana woda mineralna, czekolada gorzka, kakao, kasze, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, zielone warzywa liściaste
Badanie:
Badanie z krwi, jednak niedobór magnezu występuje bardzo często i można go suplementów bez badania poziomu z krwi.
Witaminy z grupy B
Odpowiedzialne są za prawidłową przemianę węglowodanów, białek i tłuszczów, co jest niezwykle istotne dla zachowania prawidłowego metabolizmu. Witamina B1 reguluje czynność tarczycy wpływając na syntezę hormonów tarczycy. Z kolei niedobór witaminy B12 może dotyczyć aż 40% osób cierpiących na niedoczynność tarczycy i chorobę Hashimoto. Witaminę B12 obowiązków muszą suplementować osoby na dietach roślinnych, najlepiej w formie metylkobalaminy.
Normy spożycia:
-Witamina B12 u dorosłych – 2,4 μg/d
-Witamina B1 mężczyźni: 1,3 mg, kobiety: 1,1 mg
Źródła pokarmowe:
Witamina B12: produkty pochodzenia zwierzęcego, warzywa poddane procesowi fermentacji (bo zawierają bakterie), ryby, skorupiaki, mleko, podroby, sery, jaja
Witamina B1: mięso i jego przetwory, produkty zbożowe, warzywa, orzechy (pistacjowe, arachidowe)
Badanie:
Badanie poziomu witaminy B12 wykonuje się z surowicy krwi
NAC
Niedobór glutationu kojarzony jest bardzo często z podwyższonym poziomem przeciwciał przeciwtarczycowych. NAC- związek, który przekształca się w glutation, nie tylko pomaga zmniejszyć ilość przeciwciał przeciwtarczycowych (neutralizując nadtlenek wodoru), ale ułatwia również leczenie zespołu nieszczelnego jelita i wspomaga odtruwanie organizmu.
Normy spożycia:
Standardowa dzienna dawka NAC wynosi od 600 do 1800 mg. Dobre efekty otrzymuje się, gdy ilość ta przyjmowana jest jednorazowo lub w kilku mniejszych porcjach. Nie zaleca się spożywać N-acetylocysteiny na mniej niż 4 godziny przed snem, gdyż ze względu na jej stymulujący wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, może prowadzić do bezsenności.
Inozytol
W ostatnich latach inozytol znalazł się pod lupą naukowców jako substancja wpływająca na stan pacjentów borykających się z chorobą Hashimoto. W jednym z badań wykazano korzystny wpływ inozytolu na obniżenie poziomu TSH poprzez zwiększenie wrażliwości tarczycy na jego działanie, przy jednoczesnej suplementacji selenu, w formie selonometioniny.
Norma spożycia:
Jego ewentualną suplementację powinny szczególnie rozważyć osoby borykające się z insulinooopornością, PCOS oraz problemami na tle psychicznym, takimi jak depresja czy napady lękowe. Suplementację inozytolem należy dobierać indywidualnie, dlatego rozpoczęcie suplementacji warto poprzedzić konsultacją ze specjalistą.
Antyoksydanty – A, C, E
Witaminy A, C i E mają duże znaczenie w Hashimoto dzięki swoim antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym właściwościom. Wpływają na spowolnienie autodestrukcji tarczycy i pośrednio na wytwarzanie hormonów tarczycy. Witaminy te zwiększają wchłanianie selenu w przewodzie pokarmowym. Każda z nich pełni trochę inną funkcję:
Witamina C – nasila syntezę tyrozyny i zwiększa wchłanianie lewotyroksyny
Witamina E – zwiększa szczelność naczyń krwionośnych i przyczynia się do ograniczania obrzęków, które często towarzyszą niedoczynności tarczycy i Hashimoto
Witamina A – zwiększa wrażliwość komórek na hormony tarczycy, które jednocześnie potrzebne są do przemiany beta-karotenu w witaminę A w organizmie. Jest zaangażowana w regulację metabolizmu hormonów tarczycy na poziomie gruczołu i tkanek obwodowych oraz regulację wydzielania TSH przez przysadkę. Zmniejsza reakcje autoimmunizacyjne w organizmie, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób autoimmunizacyjnych tarczycy. Zbyt niski jej poziom powoduje zaburzenia konwersji T4 do T3.
Źródła pokarmowe:
• witamina C – warzywa i owoce takie jak np. papryka, brokuły, pietruszka, jarmuż, cytrusy, gruszki, jagody, truskawki, borówki,
• witamina E – oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona,
• witamina A – jajka, ryby, masło, produkty mleczne.
Antyoksydanty – Kurkumina
Istnieje wiele badań potwierdzających zasadność stosowania kurkuminy w chorobach autoimmunologicznych, ponieważ posiada ona cenne właściwości dla ich leczenia. Choroby autoimmunologiczne, w tym także Hashimoto charakteryzuje występowanie stanu zapalnego w organiźmie.
Kurkumina reguluje poziom cytokin Th1 (grupa białek w organizmie), których podwyższony poziom jest jedną z przyczyn niedoczynności tarczycy. Dodatkowo, kurkuma bogata jest w antyoksydanty, co za tym idzie obniża stres oksydacyjny, który może zaatakować komórki tarczycy.
Bardzo ważną właściwością kurkuminy jest zdolność do wzmacniania bariery jelitowej, czyli do uszczelniania jelit. Nieszczelność jelit nasila proces autoimmunologiczny, dlatego osoby z Hashimoto powinny o nie szczególnie dbać.
Dawkowanie:
Nie więcej niż 8 g/dzień, w formie micelizowanej, która zapewnia zdecydowanie wiekszą wchłanialność i nie biodostępność, niż kurkumina połaczona z piperyną.
Probiotyki i adaptogeny
Probiotyki są bardzo pomocne w odbudowie bariery jelitowej, która często jest zaburzona w chorobach autoimmunizacyjnych jak np. Hashimoto. Pozwalają one przede wszystkim na uszczelnienie jelit, odbudowę zaburzonej mikrobioty jelitowej, a także wyrównanie pracy układu immunologicznego, co pozytywnie wpływa na równowagę organizmu i może znacznie zredukować objawy związane z chorobą
Oprócz tego, że probiotyki są składem wielu preparatów farmaceutycznych, można je także znaleźć w różnych produktach spożywczych. Występują one przede wszystkim w fermentowanych produktach mlecznych (takich jak: jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko) i kiszonkach (np. kiszona kapusta)
Przed podjęciem decyzji o wyborze probiotyku zalecam konsultację z lekarzem.
Ashwaghanda
Badania wykazały, że ashwagandha pomaga zbilansować poziom tyroksyny, czyli hormonu T4 wydzielanego przez tarczycę, który odgrywa kluczową rolę w walce z objawami Hashimoto. Ponadto zwiększa stężenie 6-glukozo fosfatazy w wątrobie, co pozytywnie przekłada się na funkcjonowanie gruczołu.
Sięgnij po witanię ospałą szczególnie wtedy, jeśli doskwiera Ci huśtawka nastrojów, lęki, „mgła mózgowa”, nie radzisz sobie ze stresem, brakuje Ci energii i motywacji do działania. Środek ten ma opinię jednego z najskuteczniejszych adaptogenów dla osób z niedoczynnością tarczycy.
Jak dawkować ashwagandhę?
Rekomendowana dawka ekstraktu wynosi 500 mg dziennie. Pozytywne rezultaty mogą być odczuwalne już po 4-8 tygodniach suplementacji. Co ważne, postaw na dobry preparat, który ma standaryzację na zawartość witanolidów. Zacznij od mniejszej dawki i sprawdzaj reakcję organizmu.