7 wskazówek jak gotować zdrowiej
Czwartek, 20.05.2021
Jak zacząć zdrowo gotować, żeby było sprawnie i szybko? Tak by nie siedzieć cały dzień w kuchni? Wiele osób błędnie zakłada, że zdrowe gotowanie zabiera strasznie dużo czasu, a Ci którzy gotują posiłki dla siebie zwyczajnie mają go w brud. A Ty przecież masz mnóstwo obowiązków w domu, dzieci, pracę.
Jak więc to zrobić? Podam Ci 7 wskazówek jak zacząć zdrowo gotować:
1. Zaplanuj kilka posiłków i stwórz do nich listę zakupów.
Jeżeli do tej pory nie planowałaś żadnych posiłków z wyprzedzeniem, to spróbuj chociaż na 2-3 najbliższe obiady. Skorzystaj z tego, co masz już w domu. Planowanie posiłków wchodzi w nawyk i pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu.
2. Zaplanuj posiłki, które lubisz, umiesz je ugotować w krótkim czasie.
Pomyśl tylko nad ewentualną modyfikacją technik kulinarnych. Jeżeli do tej pory dużo smażyłaś, lepszym pomysłem będzie duszenie, czy pieczenie. Każde danie można przygotować w zdrowszy sposób, używając mniej tłuszczu, nie panierując, zamieniając białą mąkę, na pełnoziarnistą, używając łyżeczkę oliwy z oliwek do sałatki, a nie majonezu, itd.
3. Kupuj produkty zapisane na liście.
Oprócz oszczędności czasu, zaoszczędzisz też, dzięki temu pieniądze i nie będziesz marnować żywności. Wybieraj produkty najmniej przetworzone, z krótkim składem, naturalne, pełnoziarniste. Nie musisz od razu kupować bio i Eko. Dobre produkty znajdziesz w każdym markecie, wystarczy czytać składy lub posiłkować się stronami, które opracowują zestawienia polecanych produktów np. czytajsklad.com
4. Gotuj obiady na kilka dni.
Wystarczy, że podwoisz ilość składników. Nie muszę Ci mówić, jaka to oszczędność czasu i komfort, że nie musisz się śpieszyć, bo masz obiad do odgrzania w lodówce, albo potrzebujesz tylko chwili, by dogotować kaszę lub zrobić prostą surówkę.
5. Jeżeli ugotujesz za dużo lub nie masz ochoty, w kolejnym dniu jeść tego samego, zamróź nadmiar lub użyj pojemników próżniowych.
W każdym momencie będziesz mogła odmrozić taki ,,kryzysowy” obiad. Ja często używam pojemników próżniowych. Przechowywane w nich jedzenie zachowuje świeżość nawet do tygodnia.
6. Zaplanuj proste przekąski, które wykorzystasz jako II śniadanie, czy podwieczorek.
Może to być jogurt naturalny+ owoc+ orzechy, proste placuszki z banana, płatków owsianych i jajka, warzywa pokrojone w słupki z humusem, suszone owoce, sałatki. Staraj się ograniczyć i ostatecznie wyeliminować słodycze i słone przekąski. Możliwości jest mnóstwo. Takie same przekąski możesz zabierać ze sobą do pracy. Może wtedy nie będziesz mieć ochoty na batonika z automatu, czy zupki instant
7. Zachęcaj bliskich do zdrowszego trybu życia.
Zdrowsze gotowanie będzie korzystne nie tylko dla Ciebie. Sama przyznasz, że nie ma nic demotywującego, jak gotowanie kilku posiłków, dla członków rodziny, bo każdy lubi co innego. Ile czasu wytrzymasz robiąc sobie sałatkę, a dla męża schabowego? Zmiana stylu życia wymaga współpracy i pracy nad nawykami całej rodziny. Na początku może Ci się wydawać to trudne, albo nawet niemożliwe, ale uwierz mi, że małymi krokami można dokonać wielkich zmian!
Zawsze możesz skorzystać z mojej pomocy, jeżeli czujesz się zagubiona, brakuje Ci pomysłów, czy motywacji