Gofry z cukinią, serkiem i owocami

Sobota, 20.11.2021

Gorfy z niespodzianką 😉

Wyszły wyjątkowo smaczne więc dzielę się przepisem.

Składniki:
🧇 pół średniej cukinii
🧇 2 jajka
🧇 pół szklanki napoju z nerkowców ( może być mleko)
🧇 2 łyżki erytrytolu
🧇 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
🧇 4 łyżki mąki pszennej
🧇 łyżeczka proszku do pieczenia
🧇 odrobina pasty waniliowej ( można pominąć)
🧇 skyr waniliowy + owoce do dekoracji
🧇 odrobina oleju do natłuszczenia gofrownicy

Przygotowanie:
🧇 cukinię zetrzyj na małych oczkach
🧇 jajka wbij do miski i miksuj mikserem, aż zrobią się puszyste
🧇 dodaj napój/mleko, mąki i erytrytol i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ( jeśli ciasto będzie rzadkie, to dodaj więcej mąki)
🧇 dodaj pastę waniliową i proszek do pieczenia
🧇 odlej sok z cukinii, dodaj do masy i miksuj przez kilka minut

🧇 rozgrzej dobrze gofrownicę, natłuść ją delikatnie olejem i nałoż masę
🧇 piecz ok 5 min ( w zależności od mocy gofrownicy)

🧇 na przestudzonego gofra wyłóż skyr waniliowy i udekoruj dowolnymi owocami

Z tej porcji wyszło mi 6 gofrów, z czego jeden to około 100 kcal bez dodatkow.

Smacznego 🧇💛