Mity dietetyczne #2
Czwartek, 27.05.2021
Dzisiaj kolejna porcja dietetycznych mitów. Jesteście ciekawi?
Masło jest zdrowsze od margaryny – MIT.
Masło w 100 g dostarcza aż 52 g nasyconych kwasów tłuszczowych. Zazwyczaj na kromkę starczy 5-10 g. Pamiętaj jednak, że rekomendacje mówią jasno: nasyconych kwasów tłuszczowych z dietą spożywaj jak najmniej, maksymalnie <10% podaży kalorycznej diety. Ich wysokie spożycie sprzyja chorobom układu krążenia.
Wybierając margarynę uważnie czytajmy etykietę, obecność częściowo utwardzonych/uwodornionym olejów roślinnych wskazuje, że produkt taki może zawierać szkodliwe izomery trans. Zwracajmy także uwagę na rodzaj użytego oleju – najlepiej, aby oleje z roślin tropikalnych znajdowały się na końcu wykazu składników (kolejność jest związana z wielkością procentowej zawartości), a na początku takie oleje, jak np. rzepakowy, lniany, słonecznikowy czy oliwa z oliwek. Pamiętajmy, że „miksy” zawierają zarówno tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
W profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych zaleca się miękkie margaryny, które praktycznie nie zawierają izomerów trans. Jeśli jesteśmy w grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych lub cierpimy na zaburzenia lipidowe, nie spożywajmy masła, a zamiast tego wybierajmy margaryny dobrej jakości.
Dla dzieci do lat 3 zalecane jest spożywanie masła, gdyż zawarty w nim cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka i budowania ścian nowo powstających komórek.
Zmianę masła na margarynę rekomendują największe światowe organizacje zajmujące się zdrowiem. Jeżeli jednak bardzo lubisz masło, Twoje stężenie cholesterolu LDL jest niskie, a dieta zdrowa to możesz w diecie umieścić niewielkie ilości masła (np. 10-15 g dziennie).
Kawa odwadnia i wypłukuje magnez – MIT
Bardzo często w zaleceniach dietetycznych dotyczących picia płynów mówi się o tym, że osoby pijące kawę powinny kompensować sobie filiżankę tego czarnego płynu poprzez wypicie szklanki wody. Warto jednak zauważyć, że kawa sama w sobie składa się w większej części z wody.
Naukowcy stwierdzili, że do działania silnie moczopędnego, wpływającego wyraźnie na odwodnienie organizmu, potrzeba byłoby aż 500 mg wypitej kofeiny! Można to przeliczyć, jako 5-6 filiżanek kawy.
Z reguły pijemy 2-3 filiżanki tego płynu, co daje ilości niewystarczające, aby odwodnić organizm.
Nie da się więc ukryć, że picie kawy sprzyja zwiększonemu oddawaniu moczu, jednak nie są to ilości tak duże, aby móc się odwodnić. Warto zawsze pamiętać o prawidłowym nawodnieniu.
Czy kawa wypłukuje magnez? Tak, ale jednocześnie go dostarcza. Jeśli w ciągu dnia spożyjesz nawet 2–3 porcje napoju, to w ciągu doby pozbędziesz się ok. 4 mg magnezu, tymczasem jedna filiżanka kawy o pojemności ok. 200 ml zawiera ok. 7 mg magnezu. Dodatkowo powiem Ci, że kawa jest jednym z lepszych źródeł magnezu. Powinny na nią uważać jedynie osoby narażone na niedobory konkretnych pierwiastków spowodowane innymi dolegliwościami, jak np. osteoporoza, nadmierny stres czy anemia.
Owoców nie powinno się jeść po 18 – MIT
Organizm osoby zdrowej, niezależnie od pory dnia, doskonale poradzi sobie z porcją owoców. Na dodatek, wszelka żywność zawierająca węglowodany podniesie poziom cukru we krwi (nie tylko oskarżane owoce). Choć rzeczywiście pewne wahania wrażliwości insulinowej w ciągu dnia są notowane, to są one niewielkie i nie mają one wybitnie wysokiego wpływu na metabolizm węglowodanów. Co więcej, jeśli weźmiemy pod uwagę osobę trenującą fizycznie – w okresie potreningowym (który nierzadko przypada na godziny popołudniowe/wieczorne) wykorzystanie węglowodanów jest nadzwyczaj korzystne i pojawienie się owoców w posiłku konsumowanym po ćwiczeniach może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem.
Nie ma absolutnie żadnych dowodów na to, że unikanie owoców po godzinie 18:00 może przynieść jakiekolwiek korzyści w kontekście utraty masy ciała. Są natomiast wyraźne i rzetelne dowody, że owoce są pomocne podczas redukcji tkanki tłuszczowej, a jak wynika z badań obserwacyjnych – wydaje się, że osoby jedzące spore ilości owoców i warzyw w ciągu dnia są mniej skłonne do przybierania na wadze.
Żeby schudnąć trzeba ćwiczyć cardio – MIT
Choć ćwiczenia cardio zwykło kojarzyć się jedynie z bieganiem. Można jednak do niego zaliczyć również jazdę na rowerze, pływanie, marszobiegi, skakanie na skakance lub jazdę na rolkach. Prawdą jest, że najszybciej schudnąć pozwoli Ci trening cardio, jednak nie powinien on stanowić jedynego elementu planu treningowego. Organizm przyzwyczaja się bowiem do wysiłku i dlatego po pewnym czasie efekty nie będą już takie widoczne, co może wzbudzić Twoje rozczarowanie. Warto wspomnieć również o jednej rzeczy – nawet jeśli uda Ci się spalić tkankę tłuszczową, cardio nie poprawi wyglądu Twojej sylwetki, ani nie wzmocni mięśni. Najlepiej przeplatać treningi i do części z nich dokładać odciążenia, by kształtować sylwetkę.
Pamiętaj też, że każdy ruch jest zbawienny dla Twojego ciała i umysłu, a trening, nawet najkrótszy, jest lepszy, niż brak treningu
Po treningu zawsze trzeba spożyć odżywkę białkową – MIT
Odżywka białkowa jest suplementem diety. Kiedy można zażywać suplementy? Wtedy gdy nie dostarczamy odpowiedniej ilości białka z posiłków, w odpowiedniej, dla nas ilości. Jeżeli mięso, ryby, jaja lub chudy nabiał, strączki goszczą w kilku Twoich codziennych posiłkach – nie ma potrzeby spożywania odżywki białkowej.
Najlepszym tłuszczem do smażenia jest rafinowana oliwa z oliwek – MIT
Do produkcji oliwy rafinowanej używa się oliwy gorszej jakości. Usuwa się z niej wady w procesach chemicznych z wykorzystaniem ropopochodnych odczynników. Pozbawiona jest ona wartości smakowych i odżywczych, w tym dobroczynnych polifenoli, które chronią oliwę przed utlenieniem.
Według badań oliwa extra virgin jest równie stabilna, a nawet stabilniejsza od olejów rafinowanych. Do codziennego smażenia, szczególnie w płytkim tłuszczu, będzie więc najlepszym wyborem. Nie tylko możemy na niej bezpiecznie usmażyć nasz posiłek, dzięki bogactwu antyutleniaczy poprawi jego walory zdrowotne oraz polepszy smak.
Na czym można smażyć oprócz oliwy?
* olej z awokado,
* olej rzepakowy.
Na czym nie smażyć:
*na maśle, w tym maśle klarowanym
*na smalcu, łoju
*oleju lnianym,
*oleju kukurydzianym
*oleju z pestek winogron
*oleju słonecznikowym
Zainteresowanych odsyłam do wpisu Damiana Parola https://www.damianparol.com/smazenie/
Zdziwiła Cię któraś z informacji? Może do tej pory wierzyłaś, w któryś z tych mitów? A może słyszałaś inne i chcesz wiedzieć czy to prawda? Daj znać w komentarzu.