Mity w Hashimoto #1 eliminacja glutenu

Wtorek, 30.11.2021

Konsultując osoby z chorobami tarczycy i Hashimoto, często spotykam się z pytaniem o wykluczenie glutenu i wprowadzenie diety bezglutenowej.

Jaka jest prawda? Przytoczmy kilka faktów. 

1. Eliminacja glutenu u chorych na Hashimoto jest uzasadniona jedynie, w przypadku współistnienia celiakii. 


Wiele osób wprowadza dietę bezglutenową bez wykonania jakiejkolwiek diagnostyki. Warto zwrócić uwagę, że nie ma naukowych rekomendacji do wprowadzenia diety bezglutenowej u wszystkich osób z chorobą Hashimoto. Wykluczenie glutenu z diety przed wykonaniem badań obniża ich wiarygodność.


Dieta eliminacyjna powinna być stosowana tylko po wykonaniu odpowiednich badań oraz po konsultacji z lekarzem i dietetykiem.


2. Nie powinno się stosować diety bezglutenowej u osób bez celiakii i innych form nietolerancji glutenu


Wiele osób eliminuje gluten z diety pod wpływem pewnego rodzaju mody dietetycznej. Niestety może to mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Zatem, jeśli osoba chora na Hashimoto nie ma stwierdzonej celiakii, nie zaobserwowała u siebie alergii lub nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten, nie ma konieczności przechodzenia na dietę bezglutenową.


By ocenić swoją reakcję na gluten można wykonać badania genetyczne w kierunku
celiakii lub oznaczyć przeciwciała z surowicy krwi:
– przeciwciała przeciwendomyzjalne anty-EmA w klasie IgA oraz IgG
– przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej anty-tTG w klasie IgA oraz IgG
– przeciwciała przeciwko deaminowanym peptydom gliadyny AGA-GAF-3x w klasie IgA oraz IgG
– przeciwciała przeciwgliadynowe AGA w klasie IgA oraz IgG


3. Samodzielna eliminacja glutenu z diety może przyczynić się do wystąpienia niedoborów pokarmowych


Długotrwałe stosowanie diety bezglutenowej, podobnie jak innych diet eliminacyjnych, w przypadku złego zbilansowania również wiąże się z ryzykiem powstania niedoborów pokarmowych.

Ponadto, eliminacja gluten u osób bez wskazań medycznych może mieć niekorzystne następstwa zdrowotne, takie jak hiperglikemia, hiperlipidemia, choroba niedokrwienna serca.

Dlatego wprowadzenie diety bezglutenowej należy traktować z dużą ostrożnością i stosować ją z wyraźnych wskazań.


Wprowadzenie diety bezglutenowej zmienia proporcje bakterii
w naszym mikrobiomie jelitowym i może prowadzić do dysbiozy jelitowej.

Istotną rolę w budowaniu odpowiedniej mikrobioty jelitowej odgrywają również odpowiednia podaż witamin, błonnika
i mikroskładników.

Badania pokazują, że osoby rezygnujące ze spożywania glutenu, zdecydowanie częściej cierpią na niedobory wielu ważnych składników pokarmowych, m.in. takich jak: błonnik pokarmowy, witamina B12, foliany, żelazo, cynk, magnez, wapń.


4. Czy dieta bezglutenowa może pomóc w leczeniu Hashimoto?


Tak, a wykrycie celiakii i wprowadzenie odpowiedniej diety bardzo często pozwala na:
• poprawę funkcjonowania tarczycy, w tym stopniowe zmniejszenie dawek leku,
• ustąpienie dolegliwości, które są spowodowane celiakią – np. suchej skóry, problemów gastrycznych, anemii, wypadających włosów, mgły mózgowej i innych.


Warto wiedzieć, że Komitet ds. Żywienia ESPGHAN zaleca badania w kierunku celiakii u wszystkich osób chorujących na Hashimoto.

🌾Warto pamiętać, że produkty zbożowe będące źródłem glutenu dostarczają także witamin i składników mineralnych do naszego organizmu, dlatego tak ważne jest wprowadzenie diety bezglutenowej na podstawie wyraźnych wskazań i pod nadzorem specjalisty.

👉Złotą zasadą jest działanie z głową i nie uleganie modzie. Warto pamiętać, że to nie gluten jest przyczyną choroby Hashimoto, a wykluczenie glutenu nie wyleczy tej choroby.

Następne wpisy będą rozwiewać kolejne mity.