

Mity w Hashimoto #3 eliminacja warzyw krzyżowych i soi
Wtorek, 30.11.2021
Czy trzeba rezygnować z warzyw krzyżowych i soi?
Zanim odpowiem na to pytanie to…
1. Co to są warzywa krzyżowe i jak mogą wpłynąć na nasze zdrowie, gdy chorujemy na choroby tarczycy?
Warzywa z rodziny krzyżowych, do których zaliczamy m.in. kapustę, brokuł, kalafiora, brukselkę, kalarepę czy jarmuż zawierają naturalne związki wolotwórcze, czyli goitrogeny.
Te same substancje znajdziemy w orzeszkach ziemnych, kaszy jaglanej, czy truskawkach.
Goitrogeny są to substancje antyodżywcze występujące w żywności, które wiążąc się
z jodem uniemożliwiają prawidłową syntezę hormonów tarczycy, a przez to mogą przyczyniać do powstania wola tarczycowego.
2. Czy spożywanie warzyw krzyżowych przy niedoczynności tarczycy może zaszkodzić?
Niekorzystny wpływ substancji goitrogennych może się uaktywnić przy ich zbyt dużym spożyciu i jednocześnie występującym niedoborze jodu w organizmie u osób
z niedoczynnością tarczycy, u których produkcja hormonów jest niewystarczająca bądź będących po usunięciu gruczołu tarczowego wiążącego się z całkowitym brakiem ich wytwarzania w organizmie.
To jednak nie znaczy, że trzeba rezygnować z jedzenia kapusty, czy brokułów, bo wykazano, że te same związki mają działanie silnie przeciwnowotworowe!
3. Czy można zmniejszyć zawartość goitrogenów w żywności?
Zawartość goitrogenów w żywności można zmniejszyć poprzez zastosowanie odpowiedniej obróbki termicznej.
W trakcie gotowania inaktywacji może ulec ok. 30% związków antyodżywczych, a efekt ten będzie jeszcze większy jeśli gotowanie odbędzie się bez przykrycia w dużej ilości wody – część z nich ulotni się z parą wodną.
Należy pamiętać, że proces fermentacji również dezaktywuje w pewnym stopniu czynnik wolotwórczy, dlatego z powodzeniem możemy cieszyć się również smakiem produktów kiszonych w naszym menu.
4. A co z soją?
Izoflawonoidy sojowe są substancjami goitrogennymi, które spożywane w nadmiernych ilościach mogą zaburzać pracę tarczycy.
Jednak nie znaczy to wcale, że soję należy całkowicie eliminować ze swojej diety. Izoflawony wykazują takie działanie, kiedy są spożywane w dużych ilościach, przy jednoczesnym niedoborze jodu w organizmie lub innych problemach zdrowotnych (np. zaburzeniami wchłaniania substancji odżywczych w jelitach).
Pamietaj, żeby jeść produkty sojowe minimum 4 godziny, po przyjęciu leku z lewotyroksyną!
Na spożycie soi powinny uważać osoby, które mają niedobór jodu, osoby z granicznymi wynikami hormonów tarczycy (fT3, fT4) i TSH, osoby przyjmujące lewotyroksynę, kobiety w ciąży, weganie i wegetarianie.
Warto zacząć od zastanowienia się, czy spożywana źródła jodu.
Jeśli ograniczasz sól, czy jesteś na diecie wegańskiej to ryzyko niedoboru jodu jest istotne. Żeby mieć pewność możesz zrobić badanie stężenia jodu w dobowej zbiórce moczu.
Warto postarać się dostarczyć odpowiednio dużo jodu z dietą np. włączając glony takie jak wakame czy nori, ryby morskie, nabiał i jaja.