

Tego nie jedz dla własnego zdrowia!
Wtorek, 30.11.2021
Jakich produktów należy unikać?
1. Produkty, po których boli Cię brzuch.
Ograniczenie pewnych produktów lub całkowita rezygnacja z nich może mieć zbawienny wpływ na układ trawienny – powinno unikać się tłustych, smażonych potraw, alkoholu. Obserwuj swój organizm i wyelimunuj produkty, które Ci nie służą.
2. Produkty, na które masz alergię/ nietolerancję.
Podobieństwa między dolegliwościami bywają mylące, dlatego w przypadku zaobserwowania u siebie jakichkolwiek niepokojących i trudnych do zdiagnozowania objawów, które nie wskazują jednoznacznie na konkretne schorzenie, warto zasięgnąć porady lekarza i nie eliminować produktów na własną rękę.
3. Zielone ziemniaki.
Solanina to substancja toksyczna, której największe stężenie znajduje się w zielonkawych, kiełkujących ziemniakach. Jej spożycie powoduje poważne zatrucie, którego objawy to m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe, zawroty głowy, a w ciężkich przypadkach także napad drgawek i śpiączka.
Solaninę można spotkać także w bakłażanach, dlatego nie należy spożywać ich na surowo oraz
w marchewce – w górnej części, tuż przy naci.
4. Spleśniałe produkty.
Nawet jeśli zapleśniały kawałek jest niewielki, cały produkt należy niezwłocznie wyrzucić do kosza, ponieważ w pozostałej części znajduje się niewidoczna gołym okiem grzybnia, która spowoduje, że toksyczna pleśń rozwinie się dalej.
Nie odkrajaj kawałka z pleśnią i nie jedz pozostałej części tego produktu!
Jedzenie nadgniłych produktów może powodować alergie, zatrucia pokarmowe, grzybicę układu pokarmowego, choroby wątroby.
5. Żywność po terminie ważności.
Jeżeli na produkcie widnieje napis: „Należy spożyć do…”, oznacza to, że dany dzień jest datą graniczną – po jego upływie dany produkt nie nadaje się już do spożycia. Dotyczy to zazwyczaj jedzenia, które ma dosyć krótki termin ważności i stosunkowo szybko się psuje jak: mięso, ryby, nabiał czy jaja.
Jeśli jednak napis ten brzmi: „Najlepiej spożyć przed końcem…”, to jest to data minimalnej trwałości produktu i jest on zdatny do zjedzenia jeszcze przez pewien czas od tego terminu, w zależności od rodzaju produktu i sposobu jego przechowywania, który jest opisany na opakowaniu.
Jeżeli przechowujemy go zgodnie z zaleceniami, zwykle możemy go spożyć jeszcze przez kilka dni – a nawet tygodni – po dacie widniejącej na opakowaniu. To zazwyczaj produkty takie jak kawa, herbata, jedzenie w puszkach, makarony, ryże czy keczupy.