Pierogi z jagodami
Sobota, 14.08.2021
🥟🥟Sezon jagodowy już się kończy niestety. Ostatnio były u mnie jagodzianki, dzisiaj zrobiłam pełnoziarniste pierogi z jagodami🥟💜
Składniki:
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 200g mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- ok 300-320 ml gorącej wody
- szczypta soli
Farsz:
- Jagody+ erytrol
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej i wodę, mieszamy łyżką a potem wyrabiamy elastyczne ciasto.
Jeżeli się za bardzo klei do dłoni, dodajemy odrobinę mąki. Jeżeli nie chce się zanieść, odrobinę gorącej wody.
Zostawiamy w misce przykrytej ścierką na 5-10 min.
Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółka.
Każde kółeczko faszerujemy jagodami, zlepiamy pierogi.
Gotujemy w lekko osolonym wrzątku minutę od momentu kiedy wypłyną.
Jako dziecko jadłam takie pierogi ze śmietaną i cukrem, ale, że mają być bardziej dietetyczne, obowiązkowo kleks waniliowego skyru.
Smacznego!