Produkty przeciwzapalne
Wtorek, 30.11.2021
Przewlekły stan zapalny jest czynnikiem ryzyka rozwoju licznych chorób i zaburzeń organizmu.
Na jego rozwój wpływa styl życia, a jednym ze skutecznych sposobów walki o zdrowie jest odpowiednia dieta.
❗Jest on przyczyną wielu chorób, takich jak : IO, Hashimoto, chorób autoimmunologicznych, miażdżycy, zespołu jelita drażliwego, zapalenia stawów,nowotworów, a nawet depresji.
Co zatem warto włączyć do swojego jadłospisu w ramach diety przeciwzapalnej?
✅Zdrowe tłuszcze, jako źródło kwasów Omega 3- tłuste ryby, oliwa z oliwek, oleje tłoczone na zimno, awokado, orzechy i pestki 🌰🥜🥑
✅Zielone warzywa liściaste – szpinak, jarmuż, boćwina, sałata, rukola, kapusta, natki. Zawierają silne przeciwutleniacze, flawonoidy, karotenoidy i witaminę C 🥬🥦
✅Owoce jagodowe – truskawki, maliny, borówki, jagody. Charakteryzują się one wysoką zawartością antocjanów należących do flawonoidów, czyli składników o wysokim potencjale antyoksydacyjnym i działaniu przeciwzapalnym 🍓
✅Owoce i warzywa z ciemną skórką – bakłażan, bakłażan, śliwki, czerwone winogrona, aronia, czarne porzeczki, papryka, pomidory. Antyoksydanty zawarte w ciemno zabarwionych owocach i warzywach to antocyjany, obniżające ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawiające widzenie i kondycję skóry 🍆🍅
✅Zielona herbata, źródło polifenoli i katechiny, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami 🍵
✅Kiszonki i produkty fermentowane mleczne – zawierają mnóstwo witamin, mikroelementów, kwas mlekowy oraz fitoncydy, które wspierają naszą mikrobiotę jelitową 🥗🥒
✅Grzyby Shiitake – są dobry źródłem miedzi i ergotioneiny, która hamuje stres oksydacyjny 🥣
✅Kakao i gorzka czekolada – są bogatym źródłem flawanoli działających przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, pood warunkiem, że czekolada, którą wybierzemy zawiera minimum 70% kakao🍫
✅Przyprawy – czosnek, kurkuma, imbir, cynamon, pieprz cayenne, goździki, rozmaryn, szałwia, gałka muszkatołowa🌱🧂
Których z tych produktów używasz w swojej kuchni na codzień?