Cynamonowe kluski ziemniaczano- dyniowe z serkiem i figami

Wtorek, 28.09.2021

Przepis na jesienne kluski/ kopytka ziemniaczano- dyniowe 🧡

Składniki:

🎃 300 g puree z dyni

🎃600 g ziemniaków (500 g po obraniu i ugotowaniu)

🎃1 jajko

🎃 250 g mąki pszennej + do podsypywania

🎃 50 g mąki orkiszowe lub pełnoziarnistej

🎃 serek waniliowy

🎃cynamon

🎃 figi

Przygotowanie:

🎃 ziemniaki obrać, ugotować, gorące dokładnie ugnieść lub przepuścić przez praskę

🎃 dynię obrać i ugotować do miękkości. Zblendować i wymieszać z ziemniakami

🎃dodać jajko

🎃 dodać mąki i zagnieść ciasto

🎃 w zależności od odmiany ziemniaków można dodać więcej mąki, tak by ciasto nie było klejące

🎃 na stolnicy podsypać mąkę i formować walce/ruloniki rozciągając ciasto na boki

🎃 pociąć nożem , pod kątem, na ok 3 cm kopytka

Gotowanie:

Poucinane ciasto delikatnie wrzucamy do wrzątku. Pamiętaj, że kopytka należy gotować porcjami. Wkładamy je ostrożnie do wody, przemieszamy łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy chwilę, ok. 2-3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową.

Gotowe kopytka oprószamy cynamonem, obok kładziemy łyżkę serka waniliowego i dekorujemy figami. 

Uwielbiam ten kolorek który nadaje dynia 🎃🧡

Smacznego 🧡