Cynamonowe kluski ziemniaczano- dyniowe z serkiem i figami
Wtorek, 28.09.2021
Przepis na jesienne kluski/ kopytka ziemniaczano- dyniowe 🧡
Składniki:
🎃 300 g puree z dyni
🎃600 g ziemniaków (500 g po obraniu i ugotowaniu)
🎃1 jajko
🎃 250 g mąki pszennej + do podsypywania
🎃 50 g mąki orkiszowe lub pełnoziarnistej
🎃 serek waniliowy
🎃cynamon
🎃 figi
Przygotowanie:
🎃 ziemniaki obrać, ugotować, gorące dokładnie ugnieść lub przepuścić przez praskę
🎃 dynię obrać i ugotować do miękkości. Zblendować i wymieszać z ziemniakami
🎃dodać jajko
🎃 dodać mąki i zagnieść ciasto
🎃 w zależności od odmiany ziemniaków można dodać więcej mąki, tak by ciasto nie było klejące
🎃 na stolnicy podsypać mąkę i formować walce/ruloniki rozciągając ciasto na boki
🎃 pociąć nożem , pod kątem, na ok 3 cm kopytka
Gotowanie:
Poucinane ciasto delikatnie wrzucamy do wrzątku. Pamiętaj, że kopytka należy gotować porcjami. Wkładamy je ostrożnie do wody, przemieszamy łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy chwilę, ok. 2-3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową.
Gotowe kopytka oprószamy cynamonem, obok kładziemy łyżkę serka waniliowego i dekorujemy figami.
Uwielbiam ten kolorek który nadaje dynia 🎃🧡
Smacznego 🧡