Leczo

Czwartek, 29.07.2021

Uwielbiam tę potrawę ze względu na dużą ilość warzyw, smak i lekkość, która kojarzy mi się z letnimi obiadami.
Nie znam drugiego takiego dania, z tak dużą ilością warzyw.

Do mojego leczo zawsze dodaję ciecierzycę i do tego Was zachęcam. Można jej użyć zamiast mięsa i wtedy mamy pyszne danie wege/vegan.
Jeżeli lubicie mięso i nie wyobrażacie sobie leczo bez kiełbasy, czy boczku, to zachęcam do dodania mniej mięsa i w to miejsce, ciecierzycy. Smak jest obłędny!

Wiecie, że strączki mają wysoki Indeks Sytości, tym samym wspomagają odchudzanie. Oznacza to, że po posiłku bogatym w strączki dłużej jesteśmy najedzeni. Badania wykazały, że dodanie strączków do diety w ilości 130 gramów dziennie (około pół puszki) sprzyja umiarkowanej utracie masy ciała, wynoszącej około 0,35 kg w perspektywie 6 tygodni.
Poza tym dieta bogata w strączki jest zdrowsza, niż mięsna.

Do mojego leczo użyłam (porcja dla 4 osobowej rodziny):

  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone i 2 papryki żółte
  • 4 pomidory malinowe
  • 2 cukinie
  • resztka wędliny z szynki, która zalegała w lodówce
  • ulubione przyprawy – u mnie ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, przyprawa do gulaszu @lidlpolska, kurkuma ( dodaję do każdego dania), imbir suszony, chilli, słodka papryka mielona wędzona, pieprz
  • ciecierzyca w słoiku z @lidlpolska
  • łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
2. Rozgrzać olej na dużej patelni i wrzucić cebulę.
3. Wędlinę/kiełbasę/ mięso pokroić w kostkę i wrzucić po chwili na patelnię. Wymieszać z cebulą. ( pomijamy, jeżeli robimy bez mięsa).
4. Paprykę umyć i pokroić w małą kostkę. Dodać na patelnię, wymieszać.
5. Dodać przyprawy.
6. Pomidory umyć, pokroić w dużą kostkę i dodać do warzyw na patelni. Wymieszać.
7. Cukinię umyć, pokroić w dużą kostkę, dodać na patelnię. Wymieszać.
8. Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu, do czasu, aż warzywa będą miękkie.
9. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do warzyw. Dobrze wymieszać i gotowe.

Smacznego!

Macie swoje ulubione dania z taką ilością warzyw? Chętnie poznam przepisy, podzielcie się w komentarzach 🙂
A może przemycacie, w ciekawy sposób strączki?