Polędwica z dorsza w sosie porowym
Wtorek, 30.11.2021
Przepis na polędwicę z dorsza w sosie porowym 🐟
U mnie w domu, przynajmniej raz w tygodniu, na obiad jest ryba. Osobiście je uwielbiam i znacząco zredukowałam, na ich rzecz wieprzowinę.
Co potrzebujesz?
🐟 poledwica z dorsza ( może być mrożona)
🐟 1 łyżka masła
🐟 por ( biała część)
🐟 3/4 szklanki śmietany 18%
🐟 sól, pieprz, gałka muszkatołowa
🐟 2 ząbki czosnku
🐟 dodatki: u mnie ziemniaki i fasolka szparagowa
Przygotowanie:
🐟 rybę rozmrozić, umyć i odsączyć ręcznikiem papierowym nadmiar wody
🐟 na patelni rozpuścić łyżkę masła i pod smażyć rybę, z obu stron, po kilka minut, na małym ogniu
🐟 ostrożnie zdjąć na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym ( wchłonie nadmiar tłuszczu)
🐟 pora umyć, pokroić w cienkie półplasterki
🐟 na pozostałym na patelni tłuszczu, podsmaż przeciśnięty czosnek i pora. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż por zmięknie i często mieszaj
🐟 śmietanę wlej na patelnię, dodaj przyprawy i wszystko wymieszaj
🐟 przełóż rybę na patelnię i delikatnie przykryj sosem
🐟doprowadź do wrzenia i gotuj kilka chwil. Patelnię zdejmij z ognia
W tym czasie możesz przygotować ulubione dodatki: ziemniaki, ryż, kaszę i surówkę lub gotowane warzywa.
Szybko i mega smacznie 👌