Polędwica z dorsza w sosie porowym

Wtorek, 30.11.2021

Przepis na polędwicę z dorsza w sosie porowym 🐟

U mnie w domu, przynajmniej raz w tygodniu, na obiad jest ryba. Osobiście je uwielbiam i znacząco zredukowałam, na ich rzecz wieprzowinę. 

Co potrzebujesz? 

🐟 poledwica z dorsza ( może być mrożona) 

🐟 1 łyżka masła

🐟 por ( biała część) 

🐟 3/4 szklanki śmietany 18%

🐟 sól, pieprz, gałka muszkatołowa

🐟 2 ząbki czosnku

🐟 dodatki: u mnie ziemniaki i fasolka szparagowa

Przygotowanie

🐟 rybę rozmrozić, umyć i odsączyć ręcznikiem papierowym nadmiar wody

🐟 na patelni rozpuścić łyżkę masła i pod smażyć rybę, z obu stron, po kilka minut, na małym ogniu

🐟 ostrożnie zdjąć na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym ( wchłonie nadmiar tłuszczu) 

🐟 pora umyć, pokroić w cienkie półplasterki

🐟 na pozostałym na patelni tłuszczu, podsmaż przeciśnięty czosnek i pora. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż por zmięknie i często mieszaj

🐟 śmietanę wlej na patelnię, dodaj przyprawy i wszystko wymieszaj

🐟 przełóż rybę na patelnię i delikatnie przykryj sosem

🐟doprowadź do wrzenia i gotuj kilka chwil. Patelnię zdejmij z ognia

W tym czasie możesz przygotować ulubione dodatki: ziemniaki, ryż, kaszę i surówkę lub gotowane warzywa. 

Szybko i mega smacznie 👌