Przepis na odporność #10 - zupa z czerwonej cebuli
Czwartek, 27.01.2022
Zanim przejdzjemy do kolejnego przepisu na odporność, kilka słów o dzisiejszym bohaterze- cebuli.
Dziś wiemy, że wartości lecznicze cebuli wynikają z zawartych w niej składników.
Najważniejsze składniki cebuli
• Kwercetyna: jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem), co oznacza, że neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe.
• Związki siarki: mają działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe, pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżać ciśnienie krwi. Należy do nich allicyna.
• Witamina C: ma działanie przeciwutleniające, jest niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego, pomaga w pielęgnacji skóry i włosów.
• Kwas foliowy: uczestniczy m.in. w produkcji krwi i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ma szczególne znaczenie dla kobiet przed ciążą i w jej trakcie, ponieważ zapobiega wadom wrodzonym układu nerwowego.
• Witamina B6: m.in. bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
• Potas: obniża ciśnienie krwi i jest ważny dla zdrowia serca.
• Wapń: jest niezbędny dla mocnych kości.
• Chrom: przeciwdziała insuliooporności, która predysponuje m.in. do wystąpienia cukrzycy.
• Żelazo: uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w zmniejszaniu uczucia zmęczenia.
• Błonnik pokarmowy: m.in. pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi i ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi.
• Antocyjany: obecne są w czerwonej cebuli – to silne przeciwutleniacze, które nadają temu rodzajowi cebuli czerwony kolor.
• Beta-karoten: przeciwutleniacz zwarty w szczypiorku, wzmacnia układ odpornościowy i ma właściwości przeciwnowotworowe.
Imponująca zawartość cennych składników oznacza imponujące właściwości zdrowotne.
Właściwości cebuli:
1. Przeciwbakteryjne i przeciwinfekcyjne
Jedzenie cebuli może także pomóc w profilaktyce oraz łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Składniki zawarte w warzywie zwiększają odporność i zwalczają stan zapalny. Pomagają także w oczyszczaniu dróg oddechowych ze śluzu i działają ogólnie wzmacniająco ( słynny syropem cebuli).Tym samym ułatwiają szybszy powrót do zdrowia.
2. Zapobiega próchnicy zębów i pomaga w infekcjach jamy ustnej.
3. Wsparcie po antybiotykach
Cebula jest jednym z najbogatszych źródeł fruktanów. To rodzaj błonnika prebiotycznego, który jest pokarmem korzystnych bakterii jelitowych. Warzywo jest zatem wskazane na wzmocnienie organizmu po antybiotykach, które często niszczą zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i dobroczynną florę zasiedlającą jelita.
4. Wsparcie dla układu krwionośnego
Dzięki m.in. zawartości allicyny cebula obniża stężenie „złego” cholesterolu (hamuje zarówno powstawanie cholesterolu LDL, jak i jego gromadzenie się w tkankach) oraz podwyższa stężenie „dobrego” cholesterolu HDL i zmniejsza tendencję do formowania się zakrzepów.
Cebula pomaga też zapobiegać nadciśnieniu. W związku z tym może obniżać ryzyko wystąpienia:
• choroby wieńcowej,
• zawału,
• udaru.
5. Zapobieganie IO i cukrzycy
Cebula zawiera chrom. Ten związek mineralny pomaga organizmowi kontrolować poziom glukozy we krwi i zapewnia jej powolne, stopniowe uwalnianie do mięśni i komórek ciała. Dzięki temu jedzenie cebuli może pomagać w zapobieganiu cukrzycy.
Wykazano także, że sok z tego warzywa, podawany diabetykom wraz z pokarmem, skutecznie pomaga kontrolować hiperglikemię (wysoki poziom cukru we krwi). Dodatkowo cebula pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Jest polecana na odchudzanie.
6. Zapobieganie nowotworom
Cebula jest również bogata w witaminy i związki, które hamują rozwój i rozprzestrzenianie się komórek rakowych. Warzywo zawiera znaczną ilość kwercetyny, która – dzięki działaniu przeciwko wolnym rodnikom – zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Kolejne składniki cebuli o właściwościach przeciwnowotworowych to związki siarki i witamina C.
7. Wsparcie dla osób cierpiących na reumatyzm
Cebula może się także przysłużyć osobom z chorobami reumatycznymi. Zawarta w niej kwercetyna pomaga hamować działanie związków wywołujących zapalenie, które pogarszają ból i obrzęk.
8. Wsparcie w walce z trądzikiem
Dzięki składnikom o właściwościach przeciwzapalnych, cebula zmniejsza zaczerwienienie i obrzęk, który jest zwykle związany z chorobami skóry, takimi jak np. trądzik. Za dobry sposób na łagodzenie objawów trądziku uchodzi sok z cebuli, zmieszany z miodem lub oliwą z oliwek.
9. Wzmocnienie kości
Składniki cebuli (m.in. krzem i wapń) mają wszechstronny, pozytywny wpływ na zdrowie kości. Są niezbędne do ich budowy i wzmocnienia. Zmniejszają też ryzyko złamań. Czyni to cebulę godną polecenia zarówno dzieciom, jak i osobom starszym.
Kto nie powinien jeść cebuli?
Na cebulę powinni uważać cierpiący na schorzenia przewodu pokarmowego, w tym na refluks żołądkowy i zespół jelita drażliwego. Cebuli nie poleca się także chorym na nerki oraz w przypadku niewydolności serca.
Możesz skorzystać z przepisu stworzonego przez Kasię @plateby.kate
Przepis na pyszne pesto znajdziesz tutaj( kliknij w obrazek) 👇
Jeżeli jesteś zainteresowany kolejnymi składnikami i przepisami na odporność, zaobserwuj nasze profile na FB i IG:
@plateby.kate
@studiodietetyki.kg
Zdrówka💚