Przepis na odporność #2 - zupa z czosnku

Czwartek, 25.11.2021

Jest obecny w polskiej kuchni od zawsze, a także uznaje się go za jeden z najsilniejszych antybiotyków, które podarowała nam natura.

Czosnek, bo o nim mowa, to absolutny lider w świecie leczniczych roślin.

W tym niewielkim ząbku kryje się bowiem cała apteka – związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel).

Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu.

Najzdrowszy jest czosnek surowy i poleca się go jeść w ilości 1 ząbka dziennie. 

Jakie posiada właściwości? 

🧄 zwalczania infekcje, 

🧄 chronieni przed zawałem i udarem,

🧄wspomaga trawienie,

🧄niszczy pasożyty jelit,

🧄 obniżania ciśnienia krwi,

🧄hamuje rozwój bakterii,

🧄 działa antynowotworowo,

🧄 działa odmładzająco

Badania wykazały, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza.

To zasługa lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych.

Dlatego w okresie jesienno-zimowym czosnek powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Możesz skorzystać z przepisu stworzonego przez Kasię @plateby.kate

Przepis na tą aromatyczną i rozgrzewającą zupę znajdziesz, klikając w zdjęcie 👇

 

 

Jeżeli jesteś zainteresowany kolejnymi składnikami i przepisami na odporność, zaobserwuj nasze profile na FB i IG:
@plate.by.kate
@studiodietetyki.kg

Zdrówka💚