Przepis na odporność #4 - placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
Czwartek, 09.12.2021
Zanim przejdzjemy do kolejnego przepisu na odporność, kilka słów o właściwościach dzisiejszego bohatera – kiszonek.
Od lat wiadomo, że kiszone warzywa są probiotykami naturalnego pochodzenia.
Zawierają bakterie kwasu mlekowego, które niezwykle korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego.
W procesie kiszenia wytwarza się unikalna substancja – kwas mlekowy. Kwas ten nie tylko wzbogaca florę bakteryjną jelit, dzięki czemu przyspiesza procesy trawienne i wspomaga przyswajalność składników odżywczych z pożywienia, ale jest również bardzo istotny w syntezie witamin.
Co więcej, kiszonki zawierają witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe trawienie oraz dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.
Kiszone warzywa dostarczają organizmowi również witaminy A, C i E, a także cenne pierwiastki, takie jak wapń czy magnez.
Wszystkie te substancje zawarte w kiszonkach przyczyniają się do zwiększenia odporności, co z pewnością okaże się przydatne w chłodne, jesienno- zimowe dni.
Jakie jeszcze otrzymamy korzyści jedząc kiszonki?
👉Naturalny probiotyk,
👉Zapobieganie zakażeniom rotawirusowym,
👉Zapobieganie zapaleniu jelit,
👉Źródło witaminy C,
👉Źródło błonnika,
👉Źródło magnezu, potasu i wapnia,
👉Wspomagają trawienie,
👉Wzmacniają odporność,
👉Wspomagają rekonwalescencję po kuracji antybiotykowej,
👉Źródło przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami,
👉Opóźniają procesy starzenia,
👉Korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie,
👉Zwiększają przyswajalność żelaza,
👉Niskokaloryczna przekąska.
Dzięki temu są naturalnym probiotykiem wspierają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz odbudowują naturalną mikrobiotę bakteryjną.
Tym samym niemożliwy jest rozwój drobnoustrojów, które przyczyniają się do infekcji i chorób. Osoby, które regularnie spożywają kiszonki (może to być np. Kiszona kapusta lub kiszone ogórki, kimchi, zakwas buraczany), są mniej narażone na nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego (głównie biegunki).
Jak wiadomo, układ pokarmowy jest bardzo ważny dla odporności organizmu. Wiele osób jest zgodnych, że większość procesów immunologicznych może zachodzić właśnie dzięki jelitom. Wszystko dlatego, że obecne w nim “dobre” bakterie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Jeżeli mikrobiota bakteryjna jelit jest zaburzona, organizm nie jest w stanie bronić się przed patogenami.
W okresie jesienno-zimowym kiszonki powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Możesz skorzystać z przepisu stworzonego przez Kasię @plateby.kate
Przepis na nieoczywiste placki znajdziesz, klikając w zdjęcie 👇
Jeżeli jesteś zainteresowany kolejnymi składnikami i przepisami na odporność, zaobserwuj nasze profile na FB i IG:
@plate.by.kate
@studiodietetyki.kg
Zdrówka💚