Przepis na odporność #5 - zupa z łososia

Czwartek, 16.12.2021

Zanim przejdzjemy do kolejnego przepisu na odporność, kilka słów o właściwościach dzisiejszego bohatera – łososia

Łosoś jest jedną z najchętniej kupowanych ryb.

Znany ze swoich walorów smakowych, często gości na naszych stołach, w różnej formie.

Łosoś jest tłustą rybą i stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 EPA i DHA niezwykle cennych dla organizmu człowieka.

Kwasy te mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Oprócz zbawiennego wpływu na układ krążenia i układ nerwowy, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne oraz zapobiegają insulinooporności i cukrzycy typu II.

W łososiu znajdziemy znaczne pokłady witaminy D, która prócz udziału w procesach metabolicznych kości, bierze także udział w procesach immunologicznych, antykancerogennych, kardioprotekcyjnych. Ponadto, witamina D jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia oraz w zapobieganiu i leczeniu depresji.


Łosoś to również dobre źródło witamin z grupy B:
witaminy B6, niezbędnej w syntezie hormonów i enzymów oraz
witaminy B12, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek.


Łosoś zawiera znaczne ilości selenu i jodu. 

W okresie jesienno-zimowym łosoś i tłuste ryby morskie powinny na stałe zagościć w naszej diecie.

Możesz skorzystać z przepisu stworzonego przez Kasię @plateby.kate

Przepis na nieoczywiste placki znajdziesz, klikając w zdjęcie 👇

 

Jeżeli jesteś zainteresowany kolejnymi składnikami i przepisami na odporność, zaobserwuj nasze profile na FB i IG:
@plate.by.kate
@studiodietetyki.kg

Zdrówka💚