![](https://www.studiodietetykikg.pl/wp-content/uploads/2022/01/pexels-jessica-lewis-creative-992818.jpg)
![](https://www.studiodietetykikg.pl/wp-content/uploads/2021/05/insulinoopornosc1.jpg)
Przepis na odporność #8 - sałatka z pieczonym kalafiorem i granatem
Czwartek, 13.01.2022
Zanim przejdzjemy do kolejnego przepisu na odporność, kilka słów o dzisiejszym bohaterze- granacie.
Granat to owoc, którego właściwości znane były już w starożytnych Chinach. Nazywany jest rajskim owocem właśnie ze względu na lecznicze i odmładzające działanie.
Granat to owoc drzewa nazywanego granatowiec właściwy. Wewnątrz owocu kryją się nasionka w osłonkach, które charakteryzują się cierpko-słodkim smakiem, intensywną barwą oraz soczystością. Są one jadalne zarówno na surowo, jak i w postaci soku.
Nasiona są bardzo często dodawane nie tylko do deserów, ale i posiłków mięsnych.
Granat to owoc, który dostępny jest w większości sklepów niemal przez cały rok. Pomimo jego dostępności nie jest jednak tak popularny, jak np. mango czy ananas.
Granat znany był już w starożytności i wzmianki o nim można znaleźć w wielu mitologiach i religiach. W większości jest symbolem płodności, zdrowia i życia. Symbolizował również niezłomność, nieśmiertelność, a także siłę, energię i zmysłowość.
Jakie witaminy ma owoc granatu?
Właściwości granatu doceniane są od wieków. Owoc ten posiada przede wszystkim substancje, które wspierają pracę serca i obniżają ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Za sprawą wysokiej zawartości polifenoli i flawonoidów wykazują działanie przeciwzapalne.
Silne przeciwutleniacze skutecznie chronią organizm przed rozwojem chorób, a także łagodzą stany chorobowe.
Granat posiada szereg witamin i składników mineralnych, które mają pozytywny wpływ niemal na cały organizm człowieka. Wśród najważniejszych witamin wymienić można m.in. witaminę C, A i E, a także witaminy z grupy B.
Składniki mineralne, jakie znaleźć można w granacie to żelazo, magnez, cynk i fosfor.
Rajski owoc to także źródło elagotaniny, czyli zróżnicowanej grupy bioaktywnych polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne i antydrobnoustrojowe. Elagotanina uwalnia do organizmu kwas elagowy, któremu zawdzięcza się moc granatu.
Czy granat jest zdrowy?
Spożywanie granatu ma pozytywny wpływ przede wszystkim na układ sercowo-naczyniowy. Substancje zawarte w owocach wzmacniają go i poprawiają przepływ krwi w mięśniu sercowym. Ponadto redukują się złogi, a także zwapnienia w tętnicy szyjnej.
Owoc granatu nie dopuszcza również do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych i obniża cholesterol.
Ponadto normalizuje ciśnienie tętnicze i reguluje gospodarkę hormonalną u kobiet i mężczyzn.
Granat zapobiega stanom zapalnym, zakażeniom infekcyjny i pomaga zwalczać grzyby, bakterie i pasożyty.
Ma pozytywny wpływ na układ trawienny – reguluje procesy trawienne.
Owoc ten polecany jest również osobom chorym na cukrzycę typu II, a także astmatykom.
Substancje w nim zawarte pomagają w zakażeniach górnych dróg oddechowym.
Regularne spożywanie granatu w odpowiedniej ilości może wzmocnić organizm i pozytywnie wpłynąć na układ odpornościowy.
Jakie jeszcze właściwości ma owoc granatu?
1. Pomaga usunąć z organizmu wolne rodniki, a to dzięki wspomnianym wcześniej związkom przeciwutleniającym. Jedne z badań wykazały, że sok z granatu wykazuje większą aktywność antyoksydacyjną niż czerwone wino i zielona herbata.
2. Działa zapobiegawczo wobec miażdżycy. Sok z granatu przyczynia się m.in. do obniżenia ciśnienia skurczowego krwi oraz pomaga w unormowaniu poziomu trój glicerydów i cholesterolu LDL, zwanego potocznie „złym”.
3. Może chronić przed niektórymi nowotworami, jak rak prostaty, piersi i jelita grubego. Właściwości ekstraktu z granatu nie ograniczają się jedynie do zapobiegania rozwojowi nowotworów, ale też mogą mieć hamujący wpływ na postęp choroby. Niektóre badania sugerują, że zawarte w związki mogą odgrywać rolę także w prewencji i leczeniu białaczki oraz raka wątrobowokomórkowego.
4. Ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe – pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi.
5. Działa przeciwzapalnie – jest polecany osobom walczącym z chronicznym stanem zapalnym, który towarzyszy takim chorobom, jak cukrzyca typu 2, nowotwór, choroby serca, alzheimer czy nawet otyłość.
6. Jest pomocny w zwalczaniu stanu zapalnego i bólu stawów.
7. Może wpływać korzystnie na pamięć, dlatego jest polecany w diecie osób starszych.
Możesz skorzystać z przepisu stworzonego przez Kasię @plateby.kate
Przepis na sałatkę z granatem znajdziesz tutaj( kliknij w obrazek) 👇
Jeżeli jesteś zainteresowany kolejnymi składnikami i przepisami na odporność, zaobserwuj nasze profile na FB i IG:
@plateby.kate
@studiodietetyki.kg
Zdrówka💚