Przepis na odporność #9 - pesto z rukoli i pestek dyni

Czwartek, 20.01.2022

Zanim przejdzjemy do kolejnego przepisu na odporność, kilka słów o dzisiejszym bohaterze- pestkach dyni.

Nasiona dyni zwane inaczej pestkami posiadają istotne wartości właściwości lecznicze. W pestkach dyni znajdziemy cynk, którego jest więcej niż w miąższu. Oprócz tego znajdziemy w nich fosfor, magnez, mangan, selen, wapń i żelazo. Te smaczne nasiona zawierają w swoim składzie również aminokwasy (alaninę, glicynę, kwas glutaminowy, tryptofan), cukry, pektyny, karoten, także witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B9), witamina D i E.

Jednak najcenniejsze w pestkach jest to, czego nie znajdziemy w miąższu. Pestki w 30-40 proc. Składają się z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Fitosterole mają niebagatelne znaczenie w profilaktyce antynowotworowej. Te cenne tłuszcze roślinne mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe oraz antyoksydacyjne.

Wykazano, że zapobiegają rozwojowi raka prostaty, jajników, płuc i żołądka, okrężnicy. Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe pestki zapobiegają tez odkładaniu się złogów cholesterolu w tkankach, a tym samym – miażdżycy.

Pestki dyni: właściwości zdrowotne

1. Wspierają działanie układu pokarmowego

Wszystko za sprawą ukrytej w nich substancji – kukurbitacyny, która znajduje się tuż pod powierzchnią pestki. Dla człowieka jest niegroźna, za to uszkadza układ nerwowy pasożytów: owsików, glist i tasiemców, dzięki czemu łatwiej je usunąć z jelit. Kukurbicyna ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

2. Wzmacniają odporność

A to dzięki wysokiej (7.8 g w 100 g) zawartości cynku, biorącego udział w procesie tworzenia komórek odpornościowych. 

3. Wzmacniają zdrowie od męskiej strony

Jedzenie pestek dyni poleca się szczególnie mężczyznom, którzy potrzebują cynku więcej niż kobiety – zalecana dawka dzienna dla panów to 15 mg cynku, a dla kobiet – 10-12 mg dziennie. Pestki, w przeciwieństwie do miąższu, zawierają olej, stanowiący 30-40 procent ich składu. Olej ten bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole, dzięki którym pestki są bogate w cynk. A cynk, oprócz wzmacniania odporności zapobiega przerostowi prostaty i jej zapaleniu.

Cynk ważny jest również dla męskiej seksualności. Jego niedobory prowadzą do spadku poziomu testosteronu w organizmie, a co za tym idzie – do zaburzeń płodności poprzez obniżenie liczby produkowanych plemników oraz ilości nasienia.

4. Zapobiegają rozwojowi miażdżycy

Zawarte w oleju z pestek dyni nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu w tkankach, czyli również miażdżycy. Takie właściwości mają również fitosterole, obniżające poziom cholesterolu 

5. Zapobiegają rozwojowi cukrzycy

W surowych pestkach dyni zawarty jest tokoferol, który wykazał skuteczność w leczeniu cukrzycy typu 2 u szczurów. Okazało się, że tokoferol może przeciwdziałać wystąpieniu hiperglikemii, czyli podwyższonemu poziomowi glukozy we krwi.

6. Zapobiegają rozwojowi raka płuc

W pestkach dyni znajdują się karotenoidy i inhibitory proteaz, mające właściwości przeciwutleniające. W jednym z badań porównano ryzyko zachorowania na raka płuc w przypadku palaczy regularnie jedzących dynię/pestki dyni, a także kabaczki i cukinię oraz palaczy, którzy tych warzyw nie jedli. Okazało się, że osoby, które paliły papierosy, a jednocześnie jadły wymienione wyżej warzywa chorowały na raka płuc dwukrotnie mniej niż ci, którzy nie mieli ich w swoim jadłospisie.

7. Wspomagają pracę układu nerwowego i poprawiają humor

Osobom, które często się denerwują, zaleca się stosowanie magnezu, który stanowi również składnik pestek dyni. Magnez bywa pomocny także w radzeniu sobie ze stanami lękowymi i bólami głowy. Z kolei dzięki zawartości potasu pestki dyni wspierają działanie układu nerwowego.

8. Wspomagają zdrowy sen

W pestkach dyni znajduje się również tryptofan, czyli białko, które ulega przekształceniu w serotoninę, a ta znów w melatoninę, czyli tzw. hormon snu. Warto więc zjeść porcję pestek dyni na kilka godzin przed snem, by wspomóc produkcję tryptofanu, a co za tym idzie – lepiej spać.

9. Wspomagają w czasie menopauzy

W pestkach dyni znajdują się fitoestrogeny, które pomagają redukować charakterystyczne dla menopauzy objawy: uderzenia gorąca, bóle głowy i stawów. Podnoszą również poziom „dobrego” cholesterolu HDL, co stanowi dobrą zdrowotną przeciwwagę do rosnącego zawsze w okresie menopauzy poziomu „złego” cholesterolu LDL.

 Możesz skorzystać z przepisu stworzonego przez Kasię @plateby.kate

Przepis na pyszne pesto znajdziesz tutaj( kliknij w obrazek) 👇

 

Jeżeli jesteś zainteresowany kolejnymi składnikami i przepisami na odporność, zaobserwuj nasze profile na FB i IG:
@plateby.kate
@studiodietetyki.kg

Zdrówka💚