Proste bułeczki drożdżowe z jagodami
Poniedziałek, 27.07.2021
Przepis zmodyfikowany z @droetkerpolska na ok 13 bułeczek.
Ciasto:
- 75 gmasła
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 opak. drożdży suszonych instant 7 g @droetkerpolska
- 100 g cukru pudru
- 1 opak.cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 3 szt.jajek
- 130 ml napoju roślinnego (ciepłego) – u mnie napój z nerkowców
Nadzienie:
- 250 g jagód (mrożone rozmrozić)
- 1 czubata łyżka cukru pudru lub innego słodzidła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do smarowania:
- 1 szt.jajka
Do dekoracji:
- 1 łyżka cukru pudru
Nadzienie
Jagody połączyć z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.
Przygotowanie ciasta
Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Następnie dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. odstawić do wyrośnięcia ok 30 min.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać szklanką koła. Podczas nadziewania bułeczek pozostałe ciasto przykryć ściereczką. Każdy krążek ciasta rozciągnąć palcami, na środek nakładać łyżeczkę nadzienia jagodowego i sklejać brzegi krążków jak pierogi. Następnie brzegi podwinąć i zrobić kulę. Kulki odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, by podrosły. Przed pieczeniem każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ważne! układaj bułeczki na blaszce w dużej odległości od siebie, bo jeszcze urosną podczas pieczenia.
Pieczenie
Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika, nagrzanego do 170 °C. Piec 30 min.
Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ilość kcal w jednej bułeczce: 250, W: 43, B: 6,2, T: 6,8.