Przepis: szybki omlet poleca się na śniadanie
Sobota, 15.05.2021
Czas przygotowania: do 10 min
Potrzebny sprzęt: mały rondel lub patelnia
Składniki:
2 jajka
Cukinia ok 30 g
1 łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie:
1. W rondelku lub na małej patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego.
2. Cukinię umyj, osusz, zetrzyj na tarce, na grubych oczkach i podsmaż na maśle, aż do miękkości, ok 3 min.
3. Jajka wbij do kubeczka i roztrzep widelcem.
4. Jak cukinia zmięknie, wlej jajka.
5. Poczekaj aż się trochę zetną i łyżką delikatnie podważaj boki omletu, tak by nie ścięte jajko z góry spływało na boki. Możesz obracać patelnią na boki, żeby usprawnić spływanie jajek.
6. Ja na górze nie będzie nie ściętych jajek możesz przykryć patelnię pokrywką lub za pomocą talerza, przełożyć omlet na drugą stronę i chwilę podsmażyć.
7. Dopraw pieprzem, solą lub ulubionymi przyprawami.
Omlet zjedz z warzywami i pełnoziarnistym pieczywem. U mnie – roszponka, papryka, pomidorki koktajlowe, kiełki kończyny, bułka wieloziarnista.
Wartości odżywcze: Ok 365 kcal, 21,7 B; 20,4 T; 24,1 W.
Smacznego!