Placki z cukinii

Piątek, 20.08.2021

Dzisiaj na tapetę wjeżdża cukinia. Już od dawna chodziły za mną placki. Cukinia to warzywo, które uwielbiam. Często gości u mnie w kuchni, jako podstawa omletów, czy do leczo. Kocham takie szybkie, proste i smaczne dania 🙂 #minimumczasumaksimumsmaku 👌

Mój przepis na placki ( z podanych składników wyszło mi 14 placków).

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • serek kanapkowy naturalny
  •  łosoś wędzony
  • kiełki słonecznika

Przygotowanie:
Cukinię umyć, ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę, skrobię, pieprz i sól. Wymieszać i przekładać łyżką na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w temp. 180 °C

Po przestygnięciu posmarować łyżeczką serka kanapkowego, położyć łososia i kiełki

Smacznego!

Wartość kcal: 736 całość, B 26 g, T 7,7 g, W 147,4 g.
1 placek 52 kcal.