Placki z cukinii
Piątek, 20.08.2021
Dzisiaj na tapetę wjeżdża cukinia. Już od dawna chodziły za mną placki. Cukinia to warzywo, które uwielbiam. Często gości u mnie w kuchni, jako podstawa omletów, czy do leczo. Kocham takie szybkie, proste i smaczne dania 🙂 #minimumczasumaksimumsmaku 👌
Mój przepis na placki ( z podanych składników wyszło mi 14 placków).
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
Dodatki:
- serek kanapkowy naturalny
- łosoś wędzony
- kiełki słonecznika
Przygotowanie:
Cukinię umyć, ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę, skrobię, pieprz i sól. Wymieszać i przekładać łyżką na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w temp. 180 °C
Po przestygnięciu posmarować łyżeczką serka kanapkowego, położyć łososia i kiełki
Smacznego!
Wartość kcal: 736 całość, B 26 g, T 7,7 g, W 147,4 g.
1 placek 52 kcal.