Podstawowa zasada zdrowego stylu życia
Piątek, 18.11.2022
Codziennie wychodzisz z domu bez śniadania, a w pracy masz tyle obowiązków, że nie zauważasz głodu i zjadasz dopiero przed wyjściem, albo dopiero w domu?
To ogromny błąd, który może negatywnie odbić się na Twoim zdrowiu i samopoczuciu…
Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia.
Najlepiej spożywać je w odstępach co 3-4 godziny.
Dzięki takim przerwom między posiłkami, dostarczasz do organizmu energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania.
Czy to znaczy, że mam jeść 5 posiłków, z zegarkiem w ręku?
Nie.
Regularność nie musi dla każdego oznaczać tego samego. Jedni podczas całego dnia potrzebują nawet 6 posiłków a inni świetnie będą funkcjonować na 3.
Jak wiele kwestii dietetycznych, tak i ta jest sprawą indywidualną.
Najważniejsze, żeby zachować podobnie trwające przerwy między poszczególnymi posiłkami, bez podjadania.
Dlaczego ma to takie znaczenie dla naszego organizmu?
Twój organizm wie czego się spodziewać i nie musi odkładać zapasów na czarną godzinę.
Jeżeli się głodzisz, dajesz sygnał organizmowi, że gdy tylko pojawi się „paliwo” trzeba natychmiast zrobić zapas na przyszłość.
Gdzie go najlepiej zmagazynować? Oczywiście w tkance tłuszczowej…
A to może utrudnić gubienie zbędnych kilogramów. Poza tym, narażasz swój organizm i cały układ hormonalny, bo głodując funkcjonujesz na wysokim poziomie kortyzolu (tzw. hormon stresu).
Regularne jedzenie pobudza Twój metabolizm i stabilizuje rytm dobowy.
Zachowanie określonych przerw pomiędzy posiłkami ma korzystny wpływ na zwiększenie metabolizmu. Wynika to m.in. z faktu, że trawienie pokarmu wymaga określonej energii.
Stabilna glukoza
Regularny dopływ energii zapobiega gwałtownym spadkom poziomu cukru we krwi, co pomaga regulować apetyt. Nie dopuszczasz wtedy do napadów głodu, które nierzadko kończą się zjedzeniem czegokolwiek. A “cokolwiek” niestety często oznacza niezbyt zdrową przekąskę, jedzenie typu fast food, słodycze, chipsy, itp.
Mniejsza ochota na podjadanie
Jedząc o określonych porach łatwiej jest zjadać określoną ilość jedzenia bez podjadania lub pomijania posiłków. Dzięki temu bardziej panujesz nad dietą i masz większe poczucie sytości.