Kurkuma - złoto dla zdrowia

Piątek, 18.11.2022

Kurkuma – prawdziwe złoto w naszej kuchni 💛
 
Czy wiesz, że to jedna z najbardziej przebadanych przez naukowców przypraw na świecie?
 
Najbardziej ceniona jest za swoje bardzo silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ale to nie wszystko, co ma do zaoferowania.
 
Dzisiaj jednak skupię się na jej właściwościach, w kontekście wpływu na leczenie Hashimoto i IO.
 
Choroby autoimmunologiczne, w tym także Hashimoto charakteryzuje występowanie stanu zapalnego. Dochodzi również do podwyższenia stężenia wolnych rodników w organizmie.
 
Kurkuma dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów przyczyni się do obniżenia stresu oksydacyjnego. Wpłynie ona również na regulację procesu zapalnego toczącego się w organizmie na skutek choroby.
 
A co z IO?
 
W licznych badaniach wykazano, że kurkumina zmniejszała odsetek hemoglobiny glikowanej,  poprawiała wrażliwość tkanek na insulinę
(wskaźnik HOMA), zmniejszała stężenie cholesterolu LDL w surowicy, a także cholesterolu całkowitego i triglicerydów.
 
Kurkumina może poprawiać metabolizm glukozy i lipidów u chorych z cukrzycą typu 2.
 
Czy wystarczy używać kurkumy, jako przyprawy?
 
Niestety nie. Kurkuma (przyprawa) jest bardzo słabo przyswajalna przez organizm, ponieważ zawiera niewielką ilość kurkuminoidów (składników aktywnych).
 
Posiada jedynie walory smakowe, nadaje piękny kolor i zapach.
 
Suplementy diety – jak wybrać najlepszy preparat?
 
Zasada jest identyczna jak w przypadku każdego suplementu z ekstraktami roślinnymi – warto wybierać produkty z standaryzowanymi ekstraktami. Standaryzacja informuje o tym, ile danej substancji aktywnej znajduje się w zastosowanym preparacie. To gwarancja, że dany produkt faktycznie zawiera to, czego potrzebujemy.
 
W przypadku kurkuminy warto patrzeć na dodatek piperyny, która zwiększa wchłanianie. Lepszą formą, pod kątem biodostępności, będzie kurkumina micelizowana, czy liposomalna.
 
Kto powinien uważać na suplementy z kurkuminą?
 
Kurkumy w dużych ilościach nie powinny przyjmować kobiety w ciąży. Ostrożność powinny zachować również osoby z niedrożnością dróg żółciowych i z kamieniami żółciowymi.