Przepis na odporność #3 - sałatka z buraków i pomarańczy

Czwartek, 02.12.2021

Zanim przejdzjemy do kolejnego przepisu na odporność, kilka słów o właściwościach dzisiejszego bohatera – cytrusach 🍋🍊

Owoce cytrusowe są dobrym źródłem przede wszystkim witaminy C, ale też witamin z grupy B, folianów i licznych składników mineralnych.

Owoce cytrusowe zawierają także błonnik pokarmowy oraz flawonoidy.

Dzięki zawartości witaminy C wzmacniają odporność organizmu i poprawiają wchłaniania żelaza z diety, tym samym zapobiegając anemii.

Mają również korzystny wpływ na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu (dzięki alkalizującym właściwościom).

Ich regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz poziomu homocysteiny, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Owoce cytrusowe świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się, ponieważ są niskokaloryczne i zawierają ligninę – substancję, która spowalnia trawienie i wchłanianie oraz zwiększa uczucie sytości.

Cytrusy mają jednak o wiele więcej zdrowotnych zalet. W zależności od gatunku są bowiem bogate również w inne witaminy i minerały, np. W grejpfrutach i mandarynkach znajdują się pokaźne zasoby witaminy A i potasu.

Godny uwagi jest również błonnik zawarty w błonach między poszczególnymi segmentami miąższu.

Korzystajmy z sezonu i jedzmy na zdrowie 🍊🍋🍊

W okresie jesienno-zimowym cytrusy powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Możesz skorzystać z przepisu stworzonego przez Kasię @plateby.kate

Przepis na tą kolorową i pyszną sałatkę znajdziesz, klikając w zdjęcie 👇

Jeżeli jesteś zainteresowany kolejnymi składnikami i przepisami na odporność, zaobserwuj nasze profile na FB i IG:
@plate.by.kate
@studiodietetyki.kg

Zdrówka💚