Przepis na odporność #3 - sałatka z buraków i pomarańczy
Czwartek, 02.12.2021
Zanim przejdzjemy do kolejnego przepisu na odporność, kilka słów o właściwościach dzisiejszego bohatera – cytrusach 🍋🍊
Owoce cytrusowe są dobrym źródłem przede wszystkim witaminy C, ale też witamin z grupy B, folianów i licznych składników mineralnych.
Owoce cytrusowe zawierają także błonnik pokarmowy oraz flawonoidy.
Dzięki zawartości witaminy C wzmacniają odporność organizmu i poprawiają wchłaniania żelaza z diety, tym samym zapobiegając anemii.
Mają również korzystny wpływ na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu (dzięki alkalizującym właściwościom).
Ich regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz poziomu homocysteiny, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Owoce cytrusowe świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się, ponieważ są niskokaloryczne i zawierają ligninę – substancję, która spowalnia trawienie i wchłanianie oraz zwiększa uczucie sytości.
Cytrusy mają jednak o wiele więcej zdrowotnych zalet. W zależności od gatunku są bowiem bogate również w inne witaminy i minerały, np. W grejpfrutach i mandarynkach znajdują się pokaźne zasoby witaminy A i potasu.
Godny uwagi jest również błonnik zawarty w błonach między poszczególnymi segmentami miąższu.
Korzystajmy z sezonu i jedzmy na zdrowie 🍊🍋🍊
W okresie jesienno-zimowym cytrusy powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Możesz skorzystać z przepisu stworzonego przez Kasię @plateby.kate
Przepis na tą kolorową i pyszną sałatkę znajdziesz, klikając w zdjęcie 👇
Jeżeli jesteś zainteresowany kolejnymi składnikami i przepisami na odporność, zaobserwuj nasze profile na FB i IG:
@plate.by.kate
@studiodietetyki.kg
Zdrówka💚