Przepis na odporność #7 - złote mleko z kurkumą

Czwartek, 06.01.2022

Zanim przejdzjemy do kolejnego przepisu na odporność, kilka słów o właściwościach dzisiejszego bohatera – kurkumy. 

Kurkuma to inaczej ostryż (długi, domowy), szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir. Kurkuma ma podobny do imbiru zapach oraz silny, korzenny, gorzkawy smak. Przyprawa ta pochodzi z Indii, otrzymuje się ją z korzenia podobnego do imbiru.
Kurkuma zawdzięcza swoje właściwości kurkuminie – przeciwutleniaczowi polifenolowemu, związkowi chemicznemu, który w przemyśle jest powszechnie stosowany jako barwnik spożywczy.

Dzięki temu pomaga:

• Zapobiegać stanom zapalnym,
• Zmniejszać poziomy nadtlenków lipidów i cholesterolu we krwi,
• Spowolnić utlenianie się lipidów,
• Chronić neurony dopaminergiczne,
• Zwiększyć poziom glutationu, który wspomaga procesy antyoksydacyjne,
• Hamować procesy nowotworzenia na wszystkich etapach guza,
• Zwalczać bakterie, wirusy i grzyby.
• Wspiera również działania chemoprewencyjne.
• Pomaga w utrzymaniu zdrowia i elastyczności stawów

Wspomaga także:
• gojenie się ran,
• walkę z alergią,
• działania przeciwdepresyjne,
• procesy antyoksydacyjne i zwalczające wolne rodniki,
• redukcję wydzielania soków żołądkowych,
• walkę z dolegliwościami żołądkowymi i jelitowymi,
• działania zapobiegające chorobie Alzheimera i demencji,
• wydzielanie insuliny
Dodatkowo kurkuma wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie wątroby i układu trawiennego.

Przeciwwskazania do stosowania

Kurkuma nie jest jednak wskazana dla wszystkich. Jak każda substancja stosowana w nadmiarze może być groźna dla zdrowia i nie wolno jej nadużywać.

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać jej w nadmiarze, ponieważ zwiększa to kurczliwość macicy i może spowodować poronienie.

Kurkuma obniża również krzepliwość krwi, dlatego pacjenci przygotowujący się do zabiegów operacyjnych lub stosujący leki przeciwkrzepliwe nie powinni jej spożywać.

Kurkuma obniża poziom cukru we krwi, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę nie powinny jej stosować w nadmiarze, ponieważ grozi to nagłą hipoglikemią i utrudnioną kontrolą poziomu cukru we krwi.

Kurkuma może niwelować stany zapalne w obrębie układu pokarmowego, jednak stosowana w zbyt dużej ilości może przynosić efekt odwrotny – powodować nadkwasotę, zgagę, bóle brzucha i klatki piersiowej.

Przyswajalność kurkuminy

Jednym ze sposobów, aby móc skorzystać z jej właściwości, jest połączenie kurkuminy z ekstraktem z owoców czarnego pieprzu. W jego składzie znajduje się piperyna, która pomaga poprawić wchłanialność przyprawy do krwioobiegu.

Również olejki eteryczne znajdujące się w ostryżu (głównie turmerony) poprawiają wchłanianie kurkuminy.
Dobrym pomysłem jest także zażywanie kurkuminy micelizowanej, ponieważ jest ona 185 x lepiej biodostępna niż tradycyjny ekstrakt z kurkumy.

Pamiętaj jednak, by skonsultować zażywanie suplementu z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. 

Możesz skorzystać z przepisu stworzonego przez Kasię @plateby.kate

Przepis na złote mleko znajdziesz tutaj( kliknij w obrazek) 👇

Jeżeli jesteś zainteresowany kolejnymi składnikami i przepisami na odporność, zaobserwuj nasze profile na FB i IG:
@plateby.kate
@studiodietetyki.kg

Zdrówka💚

Dodaj komentarz