Przepis: zupa krem z dyni
Piątek, 18.11.2022
Najbardziej jesienna, ze wszystkich zup, czyli pyszny i gładki krem z dyni
Zupa, na którą czekam, by cieszyć oczy jej pięknym kolorem, który jest zasługą bogactwa beta-karotenu
Składniki na rodzinną porcję:
malutka dynia Hokkaido
1 marchewka
1 mała cebula
2 ziemniaki
1 łyżka masła klarowanego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, chilli
pestki dyni do posypania
ser feta
.
Przygotowanie:
dynię umyć, wyjąć pestki że środka, resztę pokroić w kostkę
marchewkę umyć, pokroić w cienkie plastry
cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła
na patelnię dodać marchew, chwilę podsmażyć
dodać dynię, chwilę poddusić wszystkie warzywa razem
warzywa z patelni przełożyć do garnka, zalać małą ilością wody, dodać przyprawy i 2 obrane ziemniaki
gotować 15-20 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie
zblenować na gładki mus
na talerzu dodać pestki dyni i pokruszone ser feta
Prawda, że to banalnie prosta i szybka zupa? Na dodatek cudownie przyprawiona słony ser feta idealnie przełamuje naturalną słodycz dyni.
Dodatek pestek dyni (tłuszcz) i sera feta (białko) będzie dodatkowo obniżać ładunek glikemiczny. Pamiętaj o tych zasadach, gdy masz IO, a chciałabyś czasami zjeść zupę krem