Tip na obniżenie poziomu glukozy po posiłku

Piątek, 18.11.2022

Jak to było? Zjedz mięsko, a ziemniaczki zostaw na koniec?🤔😆
 
Okazuje się, że jest w tym powiedzeniu trochę prawdy, ponieważ ogromne znaczenie dla naszej glikemii, ma to, w jakiej kolejności spożywamy poszczególne pokarmy.
 
Przeprowadzono wiele badań, zarówno u osób z cukrzycą typu drugiego jak i nieprawidłową tolerancją glukozy (stanem przedcukrzycowym).
 
W jednym z nich pacjenci spożywali najpierw warzywa ( w tym także grzyby i wodorosty), następnie danie główne (mięso, ryba), na koniec zaś ryż lub pieczywo.
 
Każda część posiłku zajmowała około 5 minut, cały posiłek trwał więc 15-20 minut.
 
Wyniki porównywano z grupą, która spożywała najpierw ryż czy pieczywo, czyli produkty bogate w węglowodany.
 
Okazało się, że pierwsza grupa osiągnęła znacznie lepsze wyniki – zmniejszyło się poposiłkowe stężenie we krwi glukozy a także insuliny.
 
Opierając się na tych wynikach edukowano pacjentów z cukrzycą jaką przyjąć kolejność w spożywaniu pokarmów. W efekcie udało się osiągnąć obniżenie cholesterolu całkowitego, LDL, oraz wartości ciśnienia tętniczego, a także zwiększyć ilość spożywanych warzyw.
 
Taką prostą zmianą możesz poprawić swoje wyniki i stan zdrowia.
 
To ja Ci dzisiaj powiem: najpierw zjedz warzywko 😉🥦🥕🍅